כנס הסיוע המשפטי בשיתוף מחוז ירושלים!

Financial Analyst

ליחידת הסיוע המשפטי שבמשרד המשפטים הפועלת משנת 1972 תפקיד מרכזי בנגישות לצדק ובמתן הזדמנות לייצוג הולם ושווה לכל אדם בחברה הישראלית.

לאחרונה נבחרה עו"ד אביטל בגין למנהלת מחוז ירושלים של הסיוע המשפטי ושמחנו לקיים ערב עיון משותף במהלכו נחשפו המשתתפים לפעילותה הענפה של יחידת הסיוע המשפטי בירושלים על כל היבטיה.

המפגש נפתח בשיח אחד על אחד במסגרתו ראיין עו"ד ארז צ'צ'קס, יו"ר ועד מחוז ירושלים את עו"ד אביטל בגין, מנהלת הסיוע המשפטי של מחוז ירושלים. עו"ד בגין הודתה לעו"ד צ'צ'קס על הזרועות הפתוחות בהן קיבלה הלשכה את הסיוע המשפטי, התמיכה, וקיום הערב הזה.

בתחילת המפגש ציין עו"ד צ'צ'קס כי הוא במקצוע עריכת הדין כ 18 שנה ושמעולם לא נחשף לעומק עבודת הסיוע. עם כניסתו לתפקיד יו"ר ועד המחוז הוא מצא בסיוע המשפטי והעומדת בראשו אנשים ערכיים אשר רוצים לעשות טוב לחברה ושיחד עם עו"ד אביטל בגין הם מצאו שפה משותפת וכך נולד הכנס.

יו"ר ועד המחוז הציג מגוון רחב של שאלות החל מאופן עבודת הסיוע המשפטי, המבנה הארגוני של היחידה ואופן חלוקת העבודה בתחומים השונים, היקפי העסקת עורכי הדין החיצוניים, השכר המשולם ועוד.

עו"ד בגין התייחסה לכך שהסיוע המשפטי נמצא בצומת מכריע בחברה הישראלית ושלעורכי הדין העובדים ביחידה וכן אלה שעובדים כעורכי דין חיצוניים יש לצד המומחיות המשפטית הבנה של חשיבות המשפט עבור כלל הציבור, וחשיבות היכולת לאפשר לכל אזרח ייצוג הולם ושוויוני במטרה ליצור חברה טובה יותר.

לעורכי הדין של היחידה רגישות גבוהה, סבלנות רבה לצד תשוקה לעשות טוב ובעלי יכולת עמידה בדרישות הפרוצדוראליות שהן חלק הכרחי מעבודה עם הסיוע המשפטי המנהל מידי שנה כ 18 אלף תיקים רק במחוז ירושלים לבדו.

עו"ד צ'צ'קס מסר כי אחד מהנושאים שהוא עוסק בהם מידי יום הם הפרנסה של ציבור עורכי הדין במחוז והיכולת להבטיח להם שכר טרחה הוגן, וציין בהקשר זה את הקול קורא שפרסמה לאחרונה לשכת הסיוע ושאל על היקף העבודה המוערכת לרבות גובה שכר הטרחה.

עו"ד בגין השיבה כי 164 עורכי דין חיצוניים מייצגים מטעם מחוז ירושלים של הסיוע המשפטי, רבים מהם משרדים של אדם אחד. הם מקבלים עד 10 מינויים לחודש ושכר הטרחה הממוצע לשנת 2023 עמד על כ 100 אלף ₪ כאשר 30 עורכי דין הרוויחו בשנת 2023 כ 500 – 300 אלף ₪.

עו"ד בגין הוסיפה כי חוק חובת המכרזים לא חל על הסיוע המשפטי בשל כך שטובת הלקוח קודמת לכל והחובה החוקית המוטלת לפי חוק הסיוע המשפטי היא לתת את הסיוע המשפטי הטוב ביותר. מאותו הטעם גם אין חובה לתת מספר מסוים של תיקים לכל עורך דין.

לשאלת עו"ד צ'צ'קס על ההזדמנויות שנותן הסיוע המשפטי לעורכי הדין, השיבה עו"ד בגין שהעבודה עם הסיוע המשפטי מאפשרת הכרות עם לקוחות שניתן לייצגם בזמנים ובנושאים בהם אינם זכאים לסיוע, לצדהכנסה יציבה, למידה, וקהילה תומכת. כן השיבה לשאלת עו"ד צצקס כי עורך דין יכול להתמנות מטעם בית משפט ככונס נכסים או מנהל עזבון ולקבל שכר בנפרד ללא קשר לסיוע המשפטי. עו"ד בגין סייגה זאת בתנאי שאין ניגוד עניינים ואו פוטנציאל לפגיעה בלקוח.

לסיום ציינה עו"ד אביטל בגין כי עבודת הסיוע היא אכן קשה אבל נותנת תחושה של סיפוק – "זה נהדר שהחובה החוקית שחלה עלי תואמת את החובה המוסרית שלי לאפשר נגישות לצדק ואני גם נהנית מזה. עבודתנו היא מכפיל כח – הכח שיש לי משמש עבור מישהו שאין לו כח. כך גם הכוח נשאר אצלי וגם עובר אליו – וזה כיף גדול" סיכמה.

בנוגע לקשר עם לשכת עורכי הדין התייחסה עו"ד בגין לחשיבות שהיא רואה בהבאת הכרת העוני והשפעתו על המשפט אל הלשכה, ובעזרתה לכלל הקהילה המשפטית.

עו"ד צ'צ'קס סיכם את השיח בכך שהמפגש הנוכחי מהווה את תחילת הדרך בשיתוף הפעולה בין הלשכה ויחידת הסיוע, ושבכוונתו להעמיק אותו לרבות השתלמויות משותפות לצד מעורבות עורכי הדין של היחידה בוועדות המקצועיות של הלשכה.

לאחר השיח נערך מושב שהציג את הנושאים המרכזיים הנמצאים על סדר היום של הסיוע המשפטי במהלכו הציגה עו"ד איילת שורץ, ראש תחום אזרחי בסיוע המשפטי את עתירות הדיור הציבורי ואופן ההסדרה החוקית של התחום; הסבירה עו"ד עינת גריכטר ממערך עורכי הדין המייצגים מטעם הסיוע המשפטי על עבודת עמדת נגישות לצדק בבית המשפט לענייני משפחה; לאחריה פירט עו"ד אדהאם חסקיה, ראש תחום ביטוח לאומי בסיוע המשפטי על נושא הבטחת הכנסה תוך שהציג שורה של מקרים אבסורדיים בהם נשללה הבטחת הכנסה מאנשים וזו הושבה להם רק לאחר ייצוג עיקש. חתם את המושב עו"ד זאב פרל ממערך עורכי הדין המייצגים מטעם הסיוע המשפטי על ייצוג בהליכי חדלות פירעון ועל הסוגיה של הפטר מחוב מזונות.

במושב השני פירטה עו"ד עדי גרינפלד, ממערך עורכי הדין המייצגים מטעם הסיוע המשפטי על ייצוג מאושפזים בכפייה, לאחריה הציגה עו"ד שרון אלה כהן, ממערך עורכי הדין המייצגים מטעם הסיוע המשפטי את פעילות בית המשפט הקהילתי, עו"ד שני אברהמי, ראש תחום מעמד אישי וכשרות משפטית בסיוע המשפטי הרחיבה בדבריה בנושא ייצוג אנשים עם מוגבלות והסדרי החקיקה החדשים בתחום הכשרות המשפטית, וסגרה את המושב עו"ד הדס גבריאל-זני, הממונה הארצית לנפגעי עבירות המתה בהנהלת הסיוע המשפטי – בהרצאה על ייצוג משפחות שכולות ומלחמת חרבות ברזל.

עו"ד נוחי פוליטיס, ראש הסיוע המשפטי הרחיבה בדבריה על נגישות לצדק של אוכלוסיות מוחלשות במלחמה ועל ההשפעה של הסיוע המשפטי על הסדרי החירום שנקבעו בחודשים האחרונים. את ערב העיון חתמה כבוד השופטת פרופ' דפנה ברק ארז מבית המשפט העליון בהרצאה תחת הכותרת: "מחשבות על זכויות חברתיות". השופטת ברק ארז התייחסה בין השאר לקריסת התפיסה הרואה הבדל עמוק בין זכויות חברתיות וזכויות אזרחיות-פוליטיות, והציגה את האופן בו סוגי הזכויות השונות כרוכות זו בזו ועמדה על כלים שונים בביקורת המנהלית על הרשות המאפשרת הגנה על זכויות חברתיות.

תודה לכל המשתתפים שהגיעו, בהם כבוד השופטת אביטל מולד מבית המשפט לנוער, הסניגור המחוזי עו"ד ודים שוב, חברי ועד המחוז עורכי הדין יצחק גורדון, עמית סבג, ארקדי אליגולאשוילי וישראל קדמי ומ"מ מנכ"לית המחוז גב' צהלה סרמונטה.