עורכי ועורכות דין רבים פוגשים במהלך עבודתם גברים שנמצאים במעגל האלימות, בין כפוגעים ובין כנפגעים, שפונים לקבלת ייעוץ משפטי בזמן משבר. במפגש זה, בכוחנו לזהות את הצורך ולתווך לגבר שירותי תמיכה ועזרה מתאימים, במקביל לייצוג הולם ומיצוי ההליך המשפטי.
לאור זאת קיימנו היום כנס "מדברים גברים – משנים את השיח" שעסק בתחום האלימות במשפחה וההתפתחויות החדשניות בתחום, במהלכו דנו בחשיבות החברתית של בית המשפט וההליך המשפטי בייצוג מותאם של גברים במעגל האלימות.
הכנס נערך בשיתוף הסיוע המשפטי מחוז ירושלים, ארגון ויצו – המרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה ירושלים ומחוז ירושלים של לשכת עורכי הדין, במהלכו השקנו 'אמנת שירות לייצוג משפטי עבור גברים ונשים הנמצאים במעגל האלימות במשפחה'
את הכנס אותו הנחתה עו"ד שני אברהמי, ראש תחום מעמד אישי וכשרות משפטית בסיוע המשפטי של מחוז ירושלים, פתח עו"ד ארז צ'צ'קס יו"ר ועד מחוז ירושלים בלשכת עורכי הדין שסיפר שמיד עם כניסתו לתפקיד נפגש עם עו"ד אביטל בגין מנהלת מחוז ירושלים בלשכת הסיוע המשפטי דבר שהוביל להידוק והרחבת הקשר המקצועי בין הלשכה לסיוע המשפטי.
עו"ד צ'צ'קס ציין כי לשכת הסיוע המשפטי מפעילה עשרות עורכי דין והוא שמח לראות שהיא שמה דגש על מציאת פתרון בהיבט ההוליסטי בדומה ללשכה, והוסיף שבכוונתו להדק את שיתוף הפעולה עם לשכת הסיוע לרבות השתלמויות מקצועיות בדגש על השתלמויות ייעודיות העוסקות במורכבות הנושאים שבטיפול לשכת הסיוע.
יו"ר ועד המחוז הוסיף כי על לשכת הסיוע המשפטי מוטל עומס עבודה רב, אבל לפעילותה יש ערך חברתי ראשון במעלה, וקרא לעובדי לשכת הסיוע לראות בלשכה את ביתם המקצועי ושישמח לשילובם בוועדות השונות של הלשכה – דבר שיכול להוות מכפיל כח מקצועי.
עו"ד נוחי פוליטיס ראש הסיוע המשפטי מסרה בדבריה כי היא מסכימה עם דברי יו"ר ועד המחוז בדבר חשיבות שיתוף הפעולה בין הלשכה לסיוע המשפטי והוסיפה כי לשכת הסיוע מקדמת בשנים האחרונות את נושא הייצוג "מותאם לקוח" שעיקרו מתן ארגז כלים המאפשר לעורכי הדין לעשות מיפוי של אנשי מקצוע בתחום ובהמשך לתווך בינם לבין הלקוח.
עו"ד פוליטיס הוסיפה שהיא מתחברת לתפיסה ההוליסטית שהציג יו"ר המחוז, ושלסוגיות מורכבות יש לגשת בגישה מערכתית אשר מקודמים כיום על ידם בבתי המשפט למשפחה.
עו"ד אביטל בגין מנהלת מחוז ירושלים בסיוע המשפטי ציינה שהיא רואה בתפקידה את החובה לעשות טוב, והוסיפה שהיא מודה לעו"ד ארז צ'צ'קס שפתח את בית הלשכה ושהיא בטוחה ששני הצדדים יעשו עוד הרבה דברים משותפים יחד בעתיד.
עו"ד דניאל רז ממונה ארצי תחום מעמד אישי בסיוע המשפטי ציין כי הסיוע המשפטי מייצג הן גברים והן נשים, ושהמלחמה האחרונה הדגישה עד כמה אנחנו צריכים לתת מענה לנושא. לדבריו האמנה אותה מקדמים הצדדים מבהירה שאפשר אחרת.
עו"ס מלכה גנחובסקי, מנהלת מרכז ויצו לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה הוסיפה כי היא נרגשת ושהאירוע הערב הוא מבחינתה חלום שהתגשם, "אחרי שנים רבות של עיסוק באלימות במשפחה, היה לי ברור שצריך לעשות משהו ממוקד בתחום, וכך נולד המיזם המשותף שלנו", עו"ס גנחובסקי הוסיפה כי הידוק הקשר בין עורכי דין ועובדים סוציאליים – מחייב אמון הדדי, לפני שלוש וחצי שנים התחלנו בתהליך והיום הגענו לקו הגמר.
עו"ד אילנית גוהר, סגנית יו"ר ועד המחוז ויו"ר מנהל ועדת בימ"ש לענייני משפחה ציינה שכאשר יש סכסוך במשפחה מי שסובלים ראשונים אלה הילדים, האמנה היא דבר הכרחי שיכול לסייע רבות, ושלדעתה יש להרחיב אותה לכלל ציבור עורכי הדין. עו"ד גוהר הוסיפה שמניסיונה בתחום דיני המשפחה הרבה פעמים בגלל האוזן הקשבת והאמון שיש לעורכי הדין אצל לקוחותיהם ניתן לנצל זאת לטובת הדרכת הלקוח ולהוביל אותו למקום טוב יותר.
בהמשך הרצו בפני המשתתפים העובדת הסוציאלית מלכה גנוחובסקי ועובד סוציאלי גיל תמיר – יוזמי התוכנית "מדברים גברים משנים את השיח" על נושא גברים במעגל האלימות, בראי עולמם הפנימי ומקומם בשיח הציבורי.
הדיין, כבוד הרב יאיר בן מנחם, דיין בית הדין הרבני בתל אביב הרצה בנושא: "אלימות במשפחה – עקרונות תרפיוטיים במשפט העיברי".
עו"ד בת שבע שרמן – שני סגנית ראש הסיוע המשפטי יחד עם עו"ד מיכל קורינאלדי, בוגרת מחזור ראשון של ההכשרה- ייצוג משפטי עבור גברים ונשים במעגל האלימות במשפחה השיקו את האמנה, בסיומה קיבלו תעודות חמישה בוגרי ובוגרות ההכשרה: עו"ד מיכל קורינאלדי, עו"ד מאיר כהן, עו"ד ציפי אמיתי, עו"ד שרון בר צבי ועו"ד אינגריד הר אבן.